Hjälp Röda Fjädern att stöda unga till ett bra liv!

Högsta prioritet är en inspirerande atmosfär

 

 
Till ungdomsverksamheten i de synskadades förbund hör läger, veckoslutsträffar och praktisk träning. Verksamheten är öppen för alla 12-30 åriga personer som är blinda eller har nedsatt syn. Programmen är allt från paint ball till diskussionsgrupper och bastubadande till stadsorientering.

 

Sommarläger och ungdomsforum – årets höjdpunkter


Riksomfattande läger och träffar ordnas regelbundet, som deltagarna ser förväntansfullt fram emot dem. De sociala medierna fylls med ivriga skriverier både före och efter träffarna.

 

”Hej kära forum deltagare! Kommande veckoslut smäller det igen – FORUM! På lördag belönas den långa väntan och det häftiga forumet börjar! Hur är dina forumplaner? Nog är du väl redan på gång?”

 

Det andra veckoslutet i oktober varje år ordnas ungdomsforum och i samband med det också Nutors, dvs. ungdomsarbetsgruppens valmöte. Sommarens höjdpunkt är det traditionella veckolånga lägret. Dessutom kan man delta i det nordiska lägret, som ordnas turvis i olika Nordiska länder.

 

Positiv samvaro – kompisen lämnas inte


De unga vet vad som intresserar dem. Därför planerar och genomför de unga synskadade verksamheten: Nutor eller ungdomsarbetsgruppen består av fyra medlemmar och ordförande. Nutor sammanträder cirka fem gånger i året för att planera teman och program för träffarna. På så sätt får man in entusiasm, laganda och en avslappnad atmosfär i verksamheten. Avslutningsfesten, gemensamma bastutillfällen och kortspelargrupperna är oförglömliga och stannar kvar i minnet långt efteråt.

 

På lägren uppstår också egna traditioner och inside vitsar. Nya besökare kommer snabbt in i gruppen genom tidigare deltagares lättsamma introduktion.

 

Vänner och lärande


När man frågar deltagarna vad som var bäst på lägret, blir svaren ganska entydiga: fint gäng, kompisar, underbara människor... Oberoende av platsen eller programmet så lyfts alltid den sociala sidan fram. Och mycket intressant är de vänskapsband som knyts och som varar i åratal.

 

De synskadade bor runt om i Finland och många löper en risk att isoleras i sin egen omgivning. Hur kan man få vänner eller hur komma med i verksamheten? På träffar för synskadade behöver man inte förklara sin dåliga syn och det känns inte heller främmande att begära hjälp på matserveringen.

 

Verksamheten ger möjligheter att kasta sig ut och pröva på nya erfarenheter och att lära sig nya saker. En synskadad kanske inte kan paddla, klättra på vägg eller kocka i sin hemtrakt, men genom träffarna erbjuds möjlighet att överträffa sig själv både i stort och smått.

 

Ungdomsverksamheten bjuder på stöd från personer i samma situation. De unga diskuterar och utbyter erfarenheter; till exempel kan man lösa problem kring studier eller andra vardagliga utmaningar. Kompisen kan kanske ge tips om hur man stannar bussen eller rör sig på stan – alltså vad som helst, för en synskadad med egen erfarenhet är bästa lärare. Det som man, oftast omedvetet, lär sig inom ungdomsverksamheten är till stor hjälp i det vardagliga livet.

 

 

LÄS MER

 

På webben:

Twitter och Instagram: nkl_nutor



KONTAKTINFO

Röda Fjädern

Finlands Lionsförbund rf
Kyrkobyvägen 10
00700 Helsingfors

INSAMLINGSTILLSTÅND

FASTLANDS-FINLAND POL-2015-8675, giltigt 1.1.2016-31.12.2017, Polisstyrelsen 29.10.2015. Åland ÅLR 2015/7655, giltigt 1.1.2016-31.12.2016, Ålands landskapsregering 25.6.2015.
Genom Röda Fjädern insamlade medel användas till förmån för ungdomsarbete.


RÖDA FJÄDERN I SOCIALA MEDIER