Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

kohtaamisia kasvokkain ja verkossa

Verkkotyön osastopäällikkö Ilmo Jokinen istuu työhuoneessaan ja käy vilkasta keskustelua Instagramissa seikkailevasta JOLO-ponista. Rankan nuoruuden viettänyt JOLO-poni haluaa herättää nuorten parissa keskustelua valintojen merkityksestä ja ehkäisevän päihdetyön teemoista.

 

Jokisen tiimi kohtaa viikoittain satoja nuoria verkossa.

- Verkossa nuoria puhuttaa etenkin ihmissuhteet ja päihteet. Olen huomannut, että nuoret keskustelevat mielellään heille tärkeistä asioista aikuisten kanssa.

 

Ystävät, yhdessä oleminen ja ryhmään kuuluminen ovat tärkeä osa aikuiseksi kasvamista. Jokainen nuori haluaa, että häntä kuunnellaan, kannustetaan ja että juuri hän saa kokea olevansa tärkeä.

 

Ennen sosiaalista mediaa yhteydenpito hoidettiin kasvotusten, nyt myös verkko tarjoaa siihen kanavan.

 

- Kasvokkain tapaaminen ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään. Yksi nuorten elämän tärkeimmistä asioista on edelleen muut nuoret ja ryhmä, jonka osa nuori kokee olevansa. Kun nuorella on hyvä ryhmä ja mahdollisuuksia viettää aikaa ja tutustua uusiin ihmisiin, vähenee tarve hakea yhteenkuuluvuutta juomisen tai tupakkapaikalla notkumisen avulla. Koko nuoren elinympäristö vaikuttaa siihen, miten nuori voi ja minkälaisia elämäntapoja hän omaksuu, Jokinen toteaa.

 

Nuori tarvitsee ympärilleen luotettavia aikuisia. Koti on edelleen keskeinen paikka, jossa opitaan niin arvoja kuin käyttäytymisen mallejakin. Valveillaoloajasta valtaosa kuitenkin vietetään koulussa ja harrastusten parissa. Tästä syystä ei ole suinkaan yhdentekevää, minkälaista yhteisöllisyyttä niissä luodaan.

 

- Meille jokaiselle tekee välillä hyvää pohtia omaa nuoruusaikaamme. Keitä muita aikuisia muistaa kuunnelleensa tai katsoneensa ylöspäin, omien vanhempiensa lisäksi? Oliko jonkun muun antama kannustus merkityksellistä? Lasten ja nuorten kasvatusvastuu kuuluukin kaikille nuorten ympärillä oleville aikuisille. Vaikka roolit ovat erilaiset, asia on yhteinen, Jokinen summaa.

 

 

Twitter: EHYTry

FB: EHYT

 
YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA