Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Nuorille voimaa ja rohkeutta löytää polkunsa

Yhdelläkään yhteiskunnalla ei ole varaa menettää nuoriaan. Siksi Lasten ja nuorten säätiö auttaa elämän vaikeissa tilanteissa olevia nuoria luovilla ja toiminnallisilla menetelmillä.

 

Eräs auttamistavoista on nimeltään Myrsky. Siinä 12-29-vuotiaat nuoret tekevät taidetta ammattilaisten ohjaamina.

 

- Taidetta tehdään haastavissa elämäntilanteissa olevien nuorten kanssa ja heidän lähtökohdistaan. Tavoitteena on nuorten itsetuntemuksen, omanarvontunnon ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen taideprosessin kautta, Lasten ja nuorten säätiön kotimaan toiminnan päällikkö Riikka Åstrand kuvaa.

 

- Mukana ovat kaikki taiteenalat teatterista sarjakuvan kautta sirkukseen ja elokuvaan, hän kertoo.

 

Projektit toteutetaan tiiviissä yhteistyössä sosiaali- ja nuorisoalan toimijoiden tai oppilaitosten kanssa, jotta mukaan löydetään nuoria, joilla on erityinen tuen tarve.

 

Myrskyssä lähtökohtana on ajatus taiteen voimaannuttavasta vaikutuksesta. Taidetta toteuttaessa nuoren itsetunto ja sosiaaliset taidot vahvistuvat, ja hänen on helpompi löytää oma paikkansa maailmassa.

 

Myrsky-projekteja toimii yhtä aikaa useita kymmeniä ympäri Suomea. Vuodesta 2008 alkaen on tavoitettu noin 20.000 nuorta.

 

- Projektit ovat tarpeeksi pitkäjänteisiä ja/tai intensiivisiä, jotta ne voivat saada aikaan todellisia muutoksia, joiden myötä nuoret pystyvät ottamaan askeleita kohti aktiivista osallisuutta yhteiskuntaan, Åstrand kertoo.

 

- Monelle nuorelle Myrskyyn osallistuminen onkin ollut käännekohta, jonka kautta nuori on ymmärtänyt oman merkityksellisyytensä, hän vakuuttaa.

 

Nuorten lisäksi Myrskyssä saavat tukea myös siihen osallistuvat taiteilijat. Heitä ohjataan projektien vetämiseen ja nuorten kohtaamiseen vertaistapaamisten, koulutusten ja työnohjausten kautta.

 

Saatujen kokemusten pohjalta hyviä käytänteitä kootaan yhteen ja niitä levitetään. Siten Myrsky kehittää osaltaan myös taiteen ja nuorisotyön yhteistyön laadukkuutta.

 

Vuoden 2016 toimintasuunnitelman mukaan Myrskyyn osallistuu noin 1000 vaikeassa elämäntilanteessa olevaa nuorta ja 50 taiteilijaohjaajaa. Myrsky on mukana myös Suomi 100 vuotta -teemavuodessa tukemalla paikallisprojekteja, joissa nuoret tekevät taidetta yhdessä ikäihmisten kanssa. Projektit alkavat vuoden 2016 syksyllä ja huipentuvat esityksiin Suomen juhlavuonna 2017.

Myrsky-hankkeen taustalla on Lasten ja nuorten säätiö. Suomen Lions-liitto on yksi säätiön perustajajäsenistä, ja IPCC Tuomo Holopainen on sen hallituksen jäsen. 

Lue ja kuuntele

Keväällä 2011 valmistui laaja, Nuorisotutkimusverkoston koordinoima tutkimus nuorten taiteen tekemisen merkityksestä Myrsky-hankkeessa. Se on luettavissa osoitteessa

 

Riikka Åstrandin Myrskyä koskeva haastattelu on kuunneltavissa YLE Areenasta täältä:

 

Nettisivut:

Facebook:

 

Teksti: Thorleif Johansson
YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA