Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Ykkösjuttuna innostunut ilmapiiri

Näkövammaisten liiton nuorisotoimintaan kuuluu leirejä, viikonlopputapahtumia ja oppimiskokemuksia.

 

Toiminta on avointa kaikille 12–30-vuotiaille sokeille ja heikkonäköisille. Ohjelmat vaihtelevat värikuulasodasta keskustelutyöpajoihin ja saunomisesta kaupunkisuunnistukseen.

 

Kesäleiri ja nuorisofoorumi - vuoden kohokohdat

 

Valtakunnallisia leirejä ja tapahtumia järjestetään säännöllisesti. Osallistujat odottavat ja fiilistelevät tulevaa jo etukäteen. Sosiaalinen media täyttyy innokkaista päivityksistä ennen ja jälkeen tapahtumien.

 

"Hei rakkaat foorumilaiset! Tänä viikonloppuna räjähtää - se on täällä taas: FOORUMI! Lauantaina pitkä odotus palkitaan ja mahtava foorumi saa alkaa! Milläs mallilla on pakkailut ja muut foorumisuunnitelmat? Kai joku muukin on jo etukäteen fiiliksissä??"

 

Joka vuosi lokakuun toisena viikonloppuna järjestetään nuorisofoorumi, jonka yhteydessä on myös Nutorin eli nuorisotoimijaryhmän valintakokous. Kesän päätapahtuma on perinteinen viikon mittainen kesäleiri. Lisäksi osallistujia on mukana pohjoismaisella leirillä, joka järjestetään eri Pohjoismaissa vuorotellen.

 

Positiivinen yhteishenki - kaveria ei jätetä

 

Nuoret itse tietävät, mikä heitä kiinnostaa. Niinpä näkövammaiset nuoret ovat suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintaa: Nutor eli nuorisotoimijaryhmä koostuu neljästä jäsenestä ja puheenjohtajasta. Nutor kokoustaa noin viidesti vuodessa ideoiden tapahtumateemoja ja ohjelmia.

 

Niin suunnittelijat kuin osallistujatkin ovat mukana innolla ja asenteella. Toiminnan ehdottomia valttikortteja ovat ilmapiirin innostuneisuus, yhteishenki ja rento fiilis. Viimeisen illan bileet, yhteiset saunomiset ja korttiringit ovat ikimuistoisia hetkiä, joita muistellaan vielä pitkään.

 

Leireillä syntyy myös omia perinteitä ja inside-vitsejä. Uudet kävijät pääsevät pian mukaan vanhempien leiriläisten hypetykseen, jonka aiheena voi olla vaikkapa kumikalkkuna. Eikä ihan joka kesäleirillä lauleta joululauluja saunassa!

 

Ystäviä ja oppimista

 

Kun osallistujilta kysytään, mikä leirillä oli parasta, ovat vastaukset hyvin samankaltaisia: hyvä porukka, kaverit, mahtavat ihmiset... Paikasta tai ohjelmasta riippumatta sosiaalinen puoli nousee aina esille. Mahtavinta on huomata, kuinka syntyy vuosikausia kestäviä ystävyyssuhteita.

 

Näkövammaisia asuu eri puolilla Suomea, ja monella on riski syrjäytyä omassa ympäristössään. Miten saada kavereita tai miten päästä mukaan harrastustoimintaan? Näkkäritapahtumissa huonoa näköä ei tarvitse selitellä eikä ole outoa, jos  joutuu kysymään ruokalassa apua.

 

Toiminta tarjoaa mahdollisuuden heittäytymiseen, uuden kokeilemiseen ja oppimiseen. Näkövammainen ei välttämättä kovin helposti pääse kotipiirissään melomaan, seinäkiipeilemään tai kokkaamaan. Tapahtumissa tarjotaan mahdollisuus itsensä ylittämiseen niin suurissa kuin pienissäkin asioissa.

 

Nuorisotoiminta tarjoaa vertaistukea. Nuoret keskustelevat ja vaihtavat kokemuksia; näin saattaa ratketa vaikkapa opiskeluun tai arjen askareisiin liittyvä ongelma. Kaveri voi antaa vinkkejä vaikkapa bussin pysäyttämiseen tai kaupungilla navigointiin - ihan mihin vain, sillä näkövammaisen oma kokemus on paras opettaja. Tämä nuorisotoiminnassa tapahtuva, osittain ehkä tiedostamatonkin, oppiminen siirtyy parantamaan jokapäiväistä arkea.

 

Lue lisää

 

Netissä:

Twitter ja Instagram: nkl_nutor



YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA