Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

kahviloita ja busseja

Salossa käynnistettiin syksyllä 2015 Walkers-pikkubussin toiminta. Seuraavaksi samanlaista toteutetaan Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Siitä on lähes neljännesvuosisata, kun Olavi Sydänmaanlakka ja Hannu Penttinen valuttivat vaihtoehtoliikkeistä tunnetun Aulis Juneksen Linnunlaulussa kahvia Airam-termareihin. Tarkoituksena oli tarjota Helsingin Rautatieasemalla uudenvuodenyönä palloileville nuorille muutakin lämmikettä kuin prosenttijuomia.


Elettiin vuodenvaihteessa 1992-93 perustetun, Jeeppi Kafeksi kutsutun vanhan Land Rover -maasturin aikoja. Lapsiin ja nuoriin saatiin yhteys tarjoamalla heille siitä käsin kahvia ja keksejä.

 

Toiminnan taustalla oli vuonna 1990 perustettu Aseman Lapset ry. Tänään järjestö on valtakunnallinen, ja vuodesta 1994 sen yksi toimintamuoto on ollut Walkers.

 

 Walkerseissa vapaaehtoistyöntekijöiden tehtävänä on ennen kaikkea olla läsnä

 

 - Havaitsemme jatkuvasti, kuinka paljon lapset ja nuoret kaipaavat aikuisten aikaa, Aseman Lapset ry:n toiminnanjohtaja Christian Wentzel toteaa.

 

- Tämä tarve ei häviä yhteiskunnan tai esimerkiksi viestintävälineiden muutoksen myötä, hän näkee.

 

- Ja jokainen aikuisen ja nuoren välinen kohtaaminen on kasvatustilanne. Aikuisen läsnäololla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

 Joskus myös ystävällinen, mutta jämäkkä rajojen asettaminen on vertaansa vailla oleva työkalu tukea nuorta turvalliseen kasvuun.

 

- Mutta onko meillä malttia antaa sille kasvulle aikaa, Wentzel kysyy.


 Walkers on tullut tunnetuksi kahviloistaan ja busseistaan

 

Pääkaupunkiseudulla Walkers-talo sijaitsee Kampin Narinkkatorin reunalla. Sen lisäksi Walkers-bussi kiertää liikkuvana nuorisokahvilana alueille, joilla on herännyt huoli jostakin nuoriin liittyvästä ilmiöstä. Myös ennakoiva läsnäolo on tärkeä.

 

 Tikkurilan aseman uuteen Dixi-kauppakeskukseen Walkers-bussi ilmaantui heti alusta asti. Jo pelkkä bussin läsnäolo loi turvallisuutta - myös asemalle kerääntyneille nuorille, joista merkittävä osa on maahanmuuttajia.

 

 Aikuisten juttuseuran lisäksi bussilla on tarjolla mm. edullisia kahvilapalveluita vailla ostopakkoa. Ennen kaikkea kuitenkin bussilla vietetään aikaa letkeän oleskelun merkeissä.

 

 Arkisin bussi suljetaan yhdeksältä - vinkki kotiinlähtöajasta - mutta viikonloppuina venytään vähän pidempään.

 

Walkers on valtakunnallinen

 

 Walkers-toiminta ei rajoitu vain pääkaupunkiseudulle, vaan eri puolilla maata toimii yhteensä 13 Walkersia. Tänä syksynä esimerkiksi Salossa käynnistettiin pienemmän bussin, Walkers-auton kokeilu. Helmikuussa 2016 samainen bussi on Rukalla hiihtolomien aikaan. Walkers-auton ensi vuoden ohjelmassa on operoinnit myös Jyväskylässä ja Oulussa.

 

 Paljon siis tehdään ja paljon voidaan tehdä.

 

 Toiminnan perusidea on yksinkertainen: - Kyse on elämänasenteesta: kulkemisesta ja kohtaamisesta. Ollaan ihmisiksi. Sanoo johtava Walkers-toimintavastaava Mauri Mujunen.

 

- Ei pidä tehdä asioita liian monimutkaisiksi, toteaakin Aseman Lapset ry:n hallituksen puheenjohtaja, Kampin kauppakeskuksen johtaja Heli Vainio.

 

 - Pitää kuunnella ja pitää kuulla. Siinä on iso ero. Yksi olalle taputus, kävely yhdessä. Vaikkei puhuttaisikaan...

 

Lue lisää Walkersista

Nettisivut:

Facebook: Walkers

 

Teksti: Thorleif Johansson

 YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA