Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Nuorilta nuorille – positiivisesti!

Miten varttunut väki osaisi tehdä hyvää nuorten keskuudessa? Tai miten saada nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan? Tätä kyselee moni vapaaehtoistyön järjestö – myös Suomen Lions-liitto.

 

Nuoret Emmi ja Pilvi tapasivat syksyllä 2010 ollessaan töissä Suomen Mielenterveysseurassa, Pilvi projektityössä ja Emmi työharjoittelussa.

 

Keskusteluissa he pohtivat nuorten tavoittamista ja myös sosiaalisen median osuutta siinä. Ennen kuin he huomasivatkaan, oli syntynyt Suomen ensimmäinen nuorten mielenterveysseura, johon he molemmat myöhemmin työllistyivät.

 

Uuden mielenterveysseuran nimeksi valittiin lyhyen pohdinnan jälkeen Yeesi. Tämä kuvastaa auttamista eli jeesaamista, mutta myös positiivista ajattelua, kuten jes, jees, yes! Alusta alkaen Yeesi halusi olla raikas ja positiivinen toimija, jota nimi Yeesi kuvastaa.

 

Mitä se sitten on yeesiläisyys?

 

Se on nuorilta nuorille tekemää vapaaehtoistoimintaa. Sellaista, joka edistää nuorten mielen hyvinvointia ja vahvistaa heidän voimavarojaan. Tukee nuorta itsenäisyyteen.

 

Kaiken ytimenä on matalan kynnyksen vapaaehtoisuus. Voi osallistua kerran tai voi olla mukana jonkin aikaa jossakin projektissa – missä päin Suomea tahansa.

 

Tärkeää on joustavuus, positiivisuus, ajankohtaisuus ja kehitysmyönteisyys. Tehtävät pyritään kohdentamaan aina vapaaehtoisen omien vahvuuksien ja mielenkiinnon kohteiden mukaan.

 

Vapaaehtoistoiminta on harrastus, joka tuottaa mielihyvää niin itselle kuin muille. Ja koska liikkeellä ovat nuoret, niin uudenlaisia ja innovatiivisia ideoita riittää.

 

Otetaan esimerkki. Parhaillaan on meneillään Graffiti- ja katutaidepaja. Siinä nuori voi löytää taiteesta itselleen sopivan harrastuksen. Samalla mieli voi hyvin, kun saa mielekästä tekemistä ja pääsee purkamaan fiiliksiään. Itsetunto vahvistuu ja on mahdollisuus pohtia omaa elämää taiteen keinoin.

 

Näin yeesiläiset kommentoivat omaa osallistumistaan vapaaehtoistoimintaan:

 

"Olkoonkin, että välillä minusta tuntuu, että olen vain yksi, pieni, mitätön ihminen. Sillä kun kaikki nämä yhdet, pienet, mitättömät ihmiset kootaan yhteen, saadaan aikaan jotain suurta." (Blogi 30.10.2015)

 

”Voin tehä juttuja millon mulle passaa eikä tarvi just kerran viikossa tiettyyn aikaa yrittää mennä jonnekki ja on pieniä helppoja juttuja nii ei haittaa muuta tekemistä eikä muu tekeminen haittaa näitä hommia” Essi (19), Oulu.

”Täältä saa hyvää mieltä itselle, ja on vielä huippu juttu jakaa sitä muillekki. Nyt tulee moikattua rappukäytävässä ihan vierastaki ihmistä ja kiitettyä kovaan ääneen bussikuskiakin joka kerta, ja varmasti se jotenki kumpuaa siitä että Yeesiin oon liittyny.” Anni (19), Kemi.

 

I landed at Yeesi because I wanted to do volunteer work related to mental health in English. What I like the most are the bottom-up approach, the opportunity to get creative, and the extremely nice people I've met here." Gabriella (33), Helsinki.

 

Yeesissä on vaikka mitä. On verkkopeliprojekti, Yeesi-pisteitä, kuvausjuttuja, bloggaamista…  Se näkyy vahvasti sosiaalisessa mediassa: Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä, Youtubessa, Bloggerissa… Käy katsomassa siellä!

 

Lue lisää Yeesistä

Video Yeesistä: 

Vapaaehtoistoiminta:  

Graffitipajat:

 

Teksti: Thorleif Johansson

 

Kuva: Jimmy / Yeesiläinen 

 YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA