Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Vuoden tulokas Elias Kaskinen

Elias Kaskinen Helsingin Tavastia-klubilla 22.4.2016. Kuva: Thorleif Johansson.

Vuoden tulokas Elias Kaskinen: Älä jää elämän hyökyaallon alle!

 

”Aina minä jään…” Tämä Elias Kaskisen menestyslaulun säe soi Punaisen Sulan videoiden tunnusmusiikkina alussa ja lopussa. Melodia jää mieleen. Niin kuin Eliaksen ja hänen bändinsä Päivän sankareiden muukin musiikki.

 

Elias Kaskinen on ”Suomen lupaavimpia nuoria muusikoita” arvioi Helsingin Sanomat artikkelissaan elokuussa 2015.

 

Helmikuussa tänä vuonna Elias Kaskinen & Päivän Sankarit valittiin Iskelmä-gaalassa vuoden tulokkaaksi.

 

Mistä tällainen kyky ponnahti Suomen poppirokkitaivaalle?

 

 

Kallion lukio oli keskeinen vaikuttaja

 

Lapsuudessa Eliaksella oli hieman ristiriitainen suhde musiikkiin. - Minut laitettiin soittamaan klassista musiikkia, mutta se ei tuntunut omalta, Elias arvioi. Ja jätti 14-vuotiaana kaiken soittamisen.

 

Rippikoulukesänä hankittu sähkökitara ja vahvistin muuttivat kuitenkin kaiken. Musiikki vei pojan mukanaan.

 

Eliaksen vuotta vanhempi paras ystävä oli Kallion ilmaisutaitoon keskittyvässä lukiossa  ja tämä sanoi, että sinne kannattaisi tulla.

 

Yläasteella koulu oli mennyt hieman alamäkeä. - Tuli vähän rellesteltyä, Elias hymähtää nyt. Mutta yhdeksännellä luokalla Elias kiinnostui Kallion lukion mahdollisuudesta.

 

- Iski hirmuinen tsemppi päälle. Kysyin vanhemmiltani, että jos saan nostettua todistuksen keskiarvoa siten, että pääsen Kallion lukioon, niin saanko muuttaa Helsinkiin?

 

Vastaus oli myönteinen.

 

Ja niin Elias nosti todistuksensa keskiarvoa vuoden aikana yli numerolla.

 

- Se Kallion lukio oli ehdottoman hyvä vaihtoehto, Elias arvioi nyt. – Musiikin lisäksi koulussa tuli tehtyä kokonaisvaltaisesti muutakin, esimerkiksi kaikenlaista teatterihommaa. Sain tehdä rauhassa juttuja, ja harjoittelin tosi paljon.

 

- Jälkeenpäin olen miettinyt, että koska silloin en ollut vielä hirveän taitava musiikillisesti, niin jos olisinkin päässyt vaikkapa Sibelius-lukioon, niin se olisi ollut ehkä jopa ahdistava kokemus.

 

Musiikkia Elias opiskeli lukion jälkeen Sibelius-akatemian musiikkikasvatusosastolla pari vuotta, Pop & Jazz konservatorion ammattiopistossa jazzkontrabassoa ja Metropoliassa musiikin tuottamista ja sävellystä.

 

Varusmiespalvelun Elias suoritti Kaartin soittokunnassa.

 

 

Mistä löytää syy jatkaa


”Elämä lupaa mulle syy,

nyt tuntuu tarkoituksettomalle.

Elämä lupaa mulle,

että teet tilaa jollekin paremmalle.”

 

Näin pyytävät Elias Kaskinen & Päivän Sankarit ensimmäisen, viime elokuussa julkaistun levynsä kansikappaleessa.

 

Mitä syitä nuorella voisi olla mennä elämässä eteenpäin?

 

- Olen tosi onnekas, että olen kokenut kutsumusta tähän työhön. Toisaalta on vaatinut aika lailla rohkeutta ja sisäisen äänen kuuntelemista, että uskaltaa jättää yliopistopaikat ja sellaiset, Elias pohtii.

 

Aina ei kuitenkaan ole itsestään selvää, että nuori tietää, mitä tehdä. Toisen asteen koulutuksen jälkeen saattaa jäädä välivuosi – ja yhtäkkiä niitä vuosia saattaakin olla useita, eikä vieläkään tiedä, miksi haluaa isona. - Se voi olla tosi vaikeata, Elias toteaa.

 

 

Välitavoitteiden kautta päämäärään

 

Ja määrätietoisuutta tarvitaan.

 

- Olen joutunut tekemään sellaisiakin töitä, jotka eivät itsessään ole olleet suuri tavoite tai intohimo, mutta olen ajatellut, että nämä välivaiheet pitää tehdä, jotta pääsen tekemään sitä omaa juttua.

 

Elias ottaa esimerkin.

 

- Ensimmäistä levyä tehdessä tarvitsin rahaa ja tein sellaisiakin hommia, jotka eivät missään tapauksessa liity musiikkiin tai ainakaan tähän seuraavaan levyyn.

 

Ne oli vain tehtävä.

 

-  Eikä mitään unelmia kannata pitää mahdottomina, vaikka ne tuntuisivatkin hullunkurisilta senhetkisessä tilanteessa.

 

Omat tavoitteensa Elias kertoi heinäkuussa 2015: ”Haluan, että meidän bändistä tulee Suomen suurin ja menestynein poprockbändi” (Helsingin Sanomat 4.7.2015).

 

 

Lauluissa elämän perusasiat


”Elämä lupaa mulle,

etten jää sun hyökyaallon alle.

Jos huuhtoudun pohjalle,

nostathan takaisin pinnalle?”

 

Eliaksen lauluissa käsitellään elämän perusasioita. Esimerkkinä YouTubessa yli 360.000 kertaa katsottu ”Aina minä jään”. Se Punaisen Sulankin videoissa soiva biisi. Tai Spotifyssä yli miljoona kertaa kuunneltu "Elämä lupaa mulle".

 

- Kirjoitin "Aina minä jään" ja ”Elämä anna mulle syy” –laulut samalla viikolla vähän niin kuin aallon pohjalta. Oli sellainen kohta elämässä, jossa oli sydänsuruja.

 

- Olin suunnitellut kaiken valmiiksi, ja yhtäkkiä kaikki olikin palasina ja kaikki piti taas suunnitella uudelleen ja alusta.

 

- Mutta elämän aallonpohjissa yritän asettua oman itseni ulkopuolelle, ja tarkastella tilannetta suuremmassa mittakaavassa. Mitä kauemmas tilanteesta etääntyy, sitä pienemmältä se näyttää.

 

- Ja kun tilanne on päällä, on opittava nauramaan itselle ja on sanottava: no niin, nyt olen tässä ja nyt katsotaan, miten tästä noustaan.

 

- Vaikka ne ovat vakavia paikkoja, mutta kuitenkin, Elias pohdiskelee.

 

 

Seuraavaa levyä odotellaan

 

Ensilevy ilmestyi elokuussa 2015 ja uutta rakennellaan. Tavastia-klubilla Helsingissä 22.4.2016 siitä kuultiin jo pari näytettä. Yleisön reaktio kertoi: oikeilla jäljillä ollaan.

 

Onko kokonaisuus siis jo valmiina.

 

-  On – ja ei! Minulla on nyt vähän toistakymmentä laulua valmiina ja parikymmentä ihan raakiletta.

 

- Aika paljon sellaista ihmissuhdeasiaa siellä on tulossa, Elias lupaa.

 

-  Mutta yritän nyt haastaa itseni kirjoittamaan myös isommista jutuista ja suuremmassa mittakaavassa. Samalla kun on pieniä asioita, on myös ison maailman asioita.

 

- Se on sairaan vaikeeta, Elias huokaa. – En liehuta poliittisesti mitään lippuja – ei silti, etteikö minulla olisi mielipiteitä – mutta vierastan, että tulisin sanomaan, että näin tämä asian pitäisi olla ja näin se pitää tehdä.

 

- Sellaisista biiseistä tulee helposti paasaavia. Ja tuntuu, että jos en ole oikeasti kokenut jotakin asiaa ja kokenut sitä tosi vahvasti, niin minun on turha yrittää kirjoittaa siitä.

- Ja kuitenkin pienen ihmisen pienet elämänasiat ovat usein niitä, jotka kimmottavat kirjoittamaan niitä biisejä.

 

Teksti: Thorleif Johansson


 

------

 

Elias Kaskinen & Päivän sankarit

 

Elias Kaskinen & Päivän Sankarit -yhtyeen muut jäsenet ovat Axel Virkkunen (kitara), Artti Pursiainen (basso) ja Niko Koivuhovi (rummut).

Elias Kaskinen tunnetaan yhtyeensä lisäksi myös Alasti-klubin vetäjänä, jonka vieraina ovat käyneet muun muassa Anssi Kela, Jenni Vartiainen, Kasmir, Chisu ja monet muut tähdet.

 

 

Linkkejä

 

Keikat

Facebook  

Wikipedia

Alasti-klubi

 

.

 


YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA