Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Juontaja ja toimittaja Juuso Mäkilähde

Juuso oli järjestämässä entisessä kotipaikassaan Jämsässä liikennetapahtumaa, jossa myös leijonat olivat mukana. Tässä Juuso poseeraa yhdessä Anni Hovilehto-Revon (LC Jämsä/Lyylit) kanssa.

Nuoret, älkää antako kasetin hajota

Nuoriin kohdistuu kovia tulevaisuuden paineita. Jo varhain pitäisi tietää, mitä isona haluaisi.

- Älkää ottaako siitä paineita, sanoo tunnettu radio- ja televisiojuontaja Juuso ”Mäkkäri” Mäkilähde.

 

- On koko elämä aikaa tehdä asioita, joten ei kannata panikoitua, jos ei vielä yläasteella tiedä, mitä elämältä haluaa, hän muistuttaa.

 

Aiemmilla sukupolvilla elämä valintojen osalta oli helpompaa. - Ei ollut niin paljon vaihtoehtoja, Mäkilähde muistuttaa.

 

Nyt on, liikaakin.

 

- Siksi älkää antako oman kasetin hajota kohtuuttomien paineitten alla. Jos ottaa ne liian vakavasti, niin se pahimmillaan johtaa syrjäytymiseen.

 

- Sen sijaan tehkää rauhassa omaa juttuanne ja miettikää, mitä haluatte. Mutta olkaa aktiivisia.

 

Juusolla on viesti myös varttuneella sukupolvelle:

 

- Vaikka omassa perheessä kaikki on hyvin ja suhteet nuoriin kunnossa, niin meidän pitäisi hieman katsella ympärille ja pitää huolta niistäkin nuorista, joiden perheissä vanhemmasta syystä tai toisesta eivät jaksa huolehtia nuorista. Ja siihen on kyllä kaikenlaisia keinoja.

 

- Pitäisi kuunnella nuoria ja rohkaista heitä, sillä siellä on paljon tosi fiksua ja hyvää porukkaa.

 

 

Juuson ääni- ja kuvapolku

 

Palaamme nuoriin. Juuso sanoo:

 

- Pitää unelmoida asioista. Tärkeintä on löytää oman kiinnostuksensa kohde ja oma polkunsa, jota kulkea.

 

Hän itse on tästä esimerkki. Tällä hetkellä hän on Suomen tunnetuimpia radioääniä ja televisiojuontajia. Häntä on nähty ja kuultu lukuisissa tuotannoissa, esimerkiksi kuusi vuotta YleX:n nuorisokanavassa sen profiilihenkilönä tai vuosia MTV:n ”Suomen surkein kuski” –ohjelmassa.

 

Taustalla on vankka ammattilaisuus. Ja oma kiinnostus.

 

- Joskus lukioikäisenä, ehkä 16-vuotiaana Jämsässä vanhempien poikien kanssa autoilla ajellessa tuli kuunneltua radiota, ja vaikkei minulla mitään idoleita ollut, niin alkoi tuntua, että se voisi olla ammatti. Minulla kun oli taipumuksia kaikenlaisen esiintymisen suuntaan.


Lukion jälkeen Juuso hakikin viestinnän opiskelupaikkaa yliopistosta. Ei onnistunut ensimmäisenä eikä toisenakaan keväänä. Niinpä hän meni Voionmaa -opistoon.

 

- Siellä pääsin kokeilemaan radio- ja TV-juttuja, ja silloin vahvistui, että kyllä tämä on minun juttuni. Tuntui, että tässä minä pärjään, Juuso sanoo nyt.

 

Opiston jälkeen opinnot jatkuivat Metropoli-ammattikorkeakoulussa. Jossakin vaiheessa Juuso pääsi luikahtamaan työelämään.

 

Viime vuoden lopussa hän siirtyi itsenäiseksi yrittäjäksi.

 

- Kyse ei ollut loppuun palamisesta, mutta selvää on, että jos radiota tekee täydellä sydämellä ja täysipäiväisesti viisi päivää viikossa, ja päälle tulee vielä telkkarikeikkoja ja muuta, niin elämä alkoi olla aika hurjaa.

 

- Rakkaus ohjelmien tekemiseen vei paljon aikaa. Radiosta tuli elämäntapa. Ja toistenkin radio- ohjelmia kuunteli ikään kuin ammattilaisen korvin.

 

Mutta elämäntilanne muuttui. Tuli perhe ja sen mukanaan tuomat vastuut. Järjestystä piti laittaa vähän uusiksi.

 

Juuso on ollut YleX:stä poissa hieman yli puoli vuotta eikä kadu päätöstä. - Nyt pystyn olemaan eri tavalla perheen arjessa.

 

Mutta jos hän olikin kuusi vuotta tiukasti kiinni radiossa, niin aikamoista on meno nytkin. - On kyllä, mutta olen siirtynyt projektista toiseen aika joustavasti, Mäkilähde arvioi - selvästi tyytyväisenä tekemäänsä ratkaisuun.

 


Täällä me hänet näemme

 

Juuso Mäkilähde näkyy televisiossa monissa ohjelmissa. – Vaikka uskon, että radiossakin vielä olen, hän vakuuttaa.

 

Televisioon Mäkilähde on tehnyt kolme kautta ”Suomen surkein kuski” -ohjelmaa. Nyt syyskuussa on MTV:llä alkanut ”Suomen surkein nikkari”-sarja, jossa surkeimmat tee-se-itse -miehet ja naiset kisailevat.

 

Syksyn MTV:n uutuussarjoja on "Sinulle on postia". Siinä ihmiset ovat kirjoittaneet jollekin läheiselle tai itselle tärkeälle ihmiselle kirjeen. - Kirjeet ovat perinteisiä, koska niillä saadaan henkilökohtaisempi tuntuma kuin digitaalisilla viesteillä, Mäkilähde toteaa.

 

Kirje viedään perille ja siinä yhteydessä järjestetään kaikenlaisia yllätyksiä ja juttuja vastaanottajalle.

 

- Aika lailla liikuttavia juttuja on tullut vastaan, Mäkilähde kertoo. - On ollut kiva nähdä ihmisten reaktioita, kun heidät yllätetään tällaisella kirjeellä.


Lokakuusta 2015 Mäkilähde toimii myös urheilumaailmaa koskettavassa Yle TV2:n ”Villi kortti” - sarjassa panelistina.

 

Aika paljon on siis menossa. - Toivotaan, että ihmiset kestävät tällaisen täyslaidallisen, Juuso naurahtaa.

 

 

Äiti antoi vinkin

 

Juuso Mäkilähde on Punainen Sulka -lähettiläs. - Siitä saan kiittää äitiä, hän kertoo.

 

Äiti on LC Kaarina/Katariinat -lionsklubin jäsen, ja hän vinkkasi pojalle Punaisesta Sulasta. Vinkki osui. - Aihe kuulosti erittäin tärkeältä, eikä ollut vaikea lähteä mukaan, Juuso toteaa.

 

Syksyn aikana Juusolla on paljon erilaisia näkyvyyspaikkoja. Niiden yhteydessä hän pyrkii omalta osaltaan viemään Punaisen Sulan viestiä eteenpäin.

 

- Ja kaikki te, jota järjestätte erilaisia Punaisen Sulan aktiviteetteja: ottakaa yhteyttä! hän innostaa.

 

Juuso on valmis tulemaan omien aikataulujensa mukaan esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin juontajaksi.

 

- Mutta aivan kaikkiin 2017 hyvään tekoon en ehkä kuitenkaan ehdi mukaan, hän hymähtää.

 

Silti hän uskoo voivansa vetää joitakin pienempiä tapahtumia aina silloin tällöin.

 

- Vaikka olisi PuSu-tanssit Kempeleellä, niin olisi kiva käydä heittämässä sellainenkin keikka, Juuso heittää. – Sillä pienistä puroistahan Punaisen Sulan tulos muodostuu.

 

Teksti: Thorleif Johansson



YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA