Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Koko kansan laulaja Juha Tapio

Juha Tapio Vantaan Tulisuudelmassa 18.3.2016. Seuraavana päivänä edessä Punainen Sulöka -kampanjan avajaiset Tampere-talolla. Kuva: Thorleif Johansson.Muusikko, laulaja ja lauluntekijä Juha Tapio ei ole vierastanut suuria esiintymisareenoita. Joulukuun 3. päivänä astuu Hartwall Arenalle Helsingissä.

 

Vuonna 2014 hän esiintyi huippuunsa viritetyn bändinsä kanssa Helsingin Jäähallilla.

 

Kesällä 2015 hän osallistui Helsingin Olympiastadionilla Uuden lastensairaalan hyväksi pidettyyn Live Aid ULS2017 -konserttiin, joka televisioitiin suorana. Viiden tunnin konsertin aikana lavalla kävi 300 ihmistä ja noin 1.400 ihmistä oli mahdollistamassa tapahtumaa.

 

Viime vuoden syksyllä Juha Tapio päätti kiertueensa Lontoon 229 The Venuen lavalle. Suuret estradit ovat siis hänelle tuttuja.

 

Miksi siis nyt vielä Punaisen Sulan leijonakonsertti Helsingin Hartwall Arenalla joulukuun kolmantena?

 

-  Se on jonkinlainen hyvien sattumusten summa. Näin luonnehtii Juha Tapio konsertin syntyä.

 

Juhan molemmat vanhemmat ovat osallistuneet lionstoimintaan. - Muistan hyvin lapsuudesta, kun isä ja äiti lähtivät aina joskus klubikokoukseen, hän kertoo.

 

- Viime syksynä LC Kaarina / Katariinat -klubiin kuuluva äitini alkoi kertoa minulle, että edessä on taas Punainen Sulka, ja että voisin miettiä jotakin konserttia. Samalla hän kuvasi Punaisen Sulan idean.

 

- Meille oli tarjottu samoihin aikoihin Hartwall Arenalta konserttipäivää. Olin miettinyt asiaa pari viikkoa, sillä vuonna 2014 olin jo tehnyt Helsingin Jäähallissa konsertin. Miksi siis uudestaan iso konsertti? Halusin siihen jonkin motivaation, muunkin kuin että haluan pullistella, että kykenen tekemään tämmöisen.

 

Nyt nämä kaksi asiaa osuivat mahtavasti päällekkäin.

 

- Kävi niin, että innostuin: tämähän voisi olla kiva! Päätin ottaa yhteyttä pääsihteeri Maarit Kuikkaan. Ja kävi vielä niin, että samana päivänä olimme hänen kanssaan yhtä aikaa Nenäpäivän suorassa lähetyksessä Tohlopissa!

 

- Kaikki naksahti niin luontevasti paikalleen, että tuntui: tämä pitää toteuttaa. Konsertille tuli sisäinen arvo.

 

- Totta kai konsertilla saadaan kerättyä kampanjalle jonkin verran rahaakin, mutta monen kuulijan kohdalla sillä on myös viesti: meillä on mahdollisuus olla toisillemme hyviä ja olla ihmisiksi toisillemme, Juha Tapio perustelee joulukuun konserttia.

 

 

Nyt ovat vuorossa kotimaan nuoret

 

Juha Tapio on ollut vuosien varrella aika monessa auttamisessa mukana: Nenäpäivä, Unicef, Kirkon Ulkomaanapu… - Olen ollut Venäjällä ja Ugandassa ja Haitilla sellaisissa hankkeissa, joissa apua viedään ulkomaille.

 

- Tähän innostuin, koska tässä panostetaan nyt meihin ja meidän nuortemme tulevaisuuteen.

 

- Tämän päivän Suomessa tuntuu siltä, että puheet ovat kauhean kärjistyneitä, ja järkevää keskustelua on vaikea saada aikaiseksi kaiken riidan ja melskeen keskellä. On ollut sote-uudistusta ja yhteiskuntasopimusta ja monta muuta suurta asiaa. Niistä kaikista on ollut kauhean vaikea päästä sopimukseen, ja mediakin lietsoo jonkinlaista vastakkainasettelua.

 

- Siksi tuntuu kauhean hyvältä tämmöiset teot, joissa autetaan toisiamme ilman sen kummempaa vastakkainasettelua ja eriarvoistamista.

 

Juha Tapio sai omassa nuoruudessaan paljon eväitä nuorisotyöstä. - Pienellä kotipaikkakunnallani Etelä-Pohjanmaalla oli urheiluseura, jossa oli aikuisia, joilla oli aikaa nuorille. He jaksoivat pitää treenejä ja kuljettaa kisamatkoille.

 

- Sitten oli seurakunnan nuorisotyö, jossa soitettiin ja laulettiin paljon. Siellä oli hyviä tyyppejä, aikuisia, jota jaksoivat antaa itsestään ja aikaansa nuorille.

 

- Oli myös opettajia, esimerkiksi musiikinopettaja, joka jäi välitunnilla kuuntelemaan, millaisia lauluja me olimme tehneet tai mitä biisejä me treenattiin.

 

- Kaikki tällaiset kokemukset antavat itsetuntoa ja kuulluksi ja nähdyksi tulemista.

 

- Suuri kiitos siitä, että olen nykyisessä työssäni, kuuluu nuorisotyölle ja siellä mukana olleille aikuisille, Juha Tapio toteaa vieläkin.

 

Auttaminen on ollut alusta asti Juha Tapiolle sydämen asia. - Koen saaneeni niin ison lahjan musiikin kautta. Saan soittaa ja laulaa ja tehdä työtä, josta tykkään niin paljon. Ei ole minulta suurikaan uhraus tällainen ikään kuin vastalahja, että voin soittaa ja laulaa hyvien asioitten puolesta.

 

Juha Tapio vierastaa hyväntekeväisyys-sanaa. - Se asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan, hän puntaroi. - Ikään kuin hyväntekijä olisi valtavan hyvä.

 

- Helposti syntyy tilanne, että autettavat asetetaan alempiarvoiseen asemaan, joille me hyväosaiset ikään kuin annamme almuja. Ei tässä siitä ole kysymys, vaan jokainen voi katsoa ympärilleen huomatakseen, että tuossa minä voin tehdä jotakin.

 

Eikä siinä tarvita mitään sädekehää pään päälle. - Siksi en haluakaan puhua joulukuun konsertista hyväntekeväisyyskonserttina.

 


Nuorten ympäristö on muuttunut

 

Juha Tapion yleisö on aikuistunut hänen kanssaan samassa tahdissa. Mutta maata kiertäessään tekee havaintoja. Sitä paitsi: ovathan omatkin pojat murrosiässä.

 

- Nuoria ympäröi aiempaa paljon enemmän erilaisia virikkeitä, hyviä ja huonoja. Yhteiskunnan kilpailullisuus ja sillä lailla tietty kovuus on ehkä kasvanut, kun vertaa omaan nuoruuteen.

 

Juha ottaa esimerkiksi sosiaalisen median. Siinä on paljon hyvää, ja sen avulla on mahdollisuus pitää yhteyttä ja löytää ryhmätukea. Mutta on myös vaara, että siellä joutuu eristetyksi.

 

- Aikuinenkin miettii, että tykätäänkö minusta vai ei, mutta nuorilla se on sosiaalisessa mediassa kokoaikaista: tykätäänkö minun julkaisustani tai mitä minun sivustani kommentoidaan. Entä ulkonäköni, vaatteeni?

 

Sosiaalisessa mediassa vanhempien on myös paljon vaikeampi suojella lapsiaan vaaroilta. Niihin on vaikea puuttua, koska ongelmat eivät ole niin näkyviä kuin koulun pihalla tapahtuva kiusaaminen.

 

Niistä on myös vaikea puhua kotona, jolloin niihin ei voi reagoida.

 

- Vallalla on kiusaamiskulttuuri. Se on samaa kuin koulun pihalla, kun joku otetaan tikun nokkaan ja hänen ominaisuuksistaan ja tekemisistään aletaan tehdä koko ajan numeroa.

 

- Tietty osa mediaakin harrastaa tätä. Ja sille sokeutuu, kun sitä tapahtuu niin paljon. Häpäisevät jutut luetaan nautinnolla, ja kaikki ovat kuorossa naureskelemassa tai paheksumassa kohdetta.

 

Mutta joulukuun kolmantena on toisin. - Silloin kokoonnutaan yhteen ja juhlitaan elämää noin ylipäätäänkin. Nautitaan musiikista ja samalla voidaan tehdä jotakin järkevää yhteiskunnalle ja meidän nuorille, Juha Tapio vakuuttaa.

 

Teksti ja kuva: Thorleif Johansson


 


YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA