Auta Punaista Sulkaa tukemaan nuoria hyvään elämään!

Kiinteistökuningatar Kaisa Liski

- Omia unelmia kohti kannattaa lähteä kulkemaan, Kaisa Liski vakuuttaa.

Hyvä elämä rakentuu hyvälle itsetunnolle


- Nuorelle rakentunut mahdollisimman hyvä itsetunto!

Näin vastaa kiinteistökuningatar Kaisa Liski kysymykseen nuoren elämän parhaista eväistä.

Liski myös tietää, mistä puhuu, sillä hän eli lapsuuden ja nuoruuden ympäristössä, jossa ei ollut pienimpiäkään aineksia itsetunnon kehittymiseen. Silti hän on kyennyt rakentamaan itselleen näyttävän bisnesnaisen uran.

Aina ei käy niin hyvin. - Itsetunnon puute ajaa nuoria usein itsetuhoisuuteen ja johtaa moniin muihinkin ongelmiin, hän muistuttaa.

Itsetunnon yhdeksi taustavaikuttajaksi Liski nostaa kodin ja perheen. Hän arvostaa ehjää perhettä.

- Sillä en tarkoita, että ehjä perhe olisi ainut lähtökohta, mutta usein perheet ovat rikkinäisiä. Sen lisäksi on erkaannuttu elämänmuodosta, jossa ennen vanhaan huolehdittiin siitä, että sukupolvet asuivat samassa ympäristössä.

- Kaikki asuvat nyt usein kaukana toisistaan eivätkä vanhemmat saa tukea. Lapset vuorostaan eivät saa huolehtijoita ja kasvattajia.

- Siinä ympäristössä itsetunto saattaa mennä tosi huonoksi, kun nuoren kasvattajana saattaa olla toinen nuori, joka on itse hyvin ikävässä ja ilkeässäkin vaiheessa ja hakee omaa paremmuutta suhteessa toisiin.

- Nuoresta voi tulla koulukiusattu tai häntä potkitaan muuten vain päähän. Tai hän on se ainoa, jota ei kutsuta synttäreille tai hän ei pääse mihinkään järkevään opiskelupaikkaan tai harrastuksiin. 

- Tällaisissa tilanteissa ei koulukaan pysty aina auttamaan resurssipulan vuoksi.

Kaisa Liskin mielestä hyvän elämän rakentaminen nuorelle lähtee siis auttamalla perheitä ymmärtämään, mitä kasvattaminen on.

- Meillä on sukupolvien saatossa tapahtunut sellainen järjetön taantuminen, että enää ei ymmärretä perheiden arvoa. Siksi toivoisin, että ymmärtäisimme perheitten tulemisen laajalti yhteiskunnassa.

- Enkä enää sälyttäisi vastuuta sellaiselle nuorelle, joka on oikeasti saanut huonot eväät, hän sanoo. – On tosi vaikeaa selittää hänelle, että hae vain rohkeutta, vaikka sinua vain koko ajan mollataan eivätkä vanhemmatkaan auta.


Nuorten asumista olisi tuettava

Ei ole yllätys, että kiinteistöalan toimija miettii myös asumisen merkitystä.

- Ajaudutaan asumaan ahtaasti pienille alueille, joissa kaikki huonot vaikutteet tarttuvat suunnilleen kuin juomavedestä. Et pysty enää välttämään niitä, hän pohtii.

Eikä asuminen saisi olla niin kallista. Nuorella tulisi olla tilaa kasvaa aikuiseksi vielä kotona.

- Yksi mahdollisuus voisi olla, että nuorelle annetaan pidempi lähtökohta tukemalla ja helpottamalla asumiskustannuksia, oli kyse sitten omistus- tai vuokra-asunnosta. Asuminen kun ottaa tällä hetkellä jättiosan toimeentulosta.

Asumisen kulut ovat yhteiskunnallisesti suurin talousvaikuttaja. – Ja kun korkotaso nousee, niin asuntojen hinnat nousevat, mutta kun korkotaso laskee, niin miksi asuntojen hinnat eivät laske? Liski ihmettelee.

Kerta toisensa jälkeen hän palaakin – bisnesnaisena - taloudellisiin asioihin ja hyvän taloudenpidon tukemiseen.

- Nuoria voitaisiin tukea itsenäiseen elämään sillä, että heille rakennettaisiin oma järjestelmä joko verotukseen tai asumiseen – sillä jostakin sen asumisen rahan on tultava. Olisi jokin järjestelmä, joka tukisi nuoria enemmän sellaisen oman asunnon hankintaan, joka ei olisi liian kallis.

Vaikutusmalleja on moniakin. Yhtenä Liski mainitsee asuntokaupan varainsiirtoveron

- Sen sijaan, että nyt jokainen asunnonhankkija maksaa 2-4% varainsiirtoveroa valtiolle pitäisi valtion maksaa jokaiselle asunnon hankkijalle tuo summa.

- Se tulee muualta takaisin ja realisoituu välittömästi, Liski vakuuttaa.


Nuoren askeleet työhön

Kun nuori on hankkimassa omaa asuntoa, niin edellytys sille on työpaikka.

- Siksi yrittäjien pitäisi saada nuoren, vielä osaamattoman palkkaamiseen tukea. Sillä jos nuori ei pääse harjoittelemaan, hän ei saa rahaa.

- Tämä nykyinen hallitus onkin jonkin verran jyvällä tästä. Työnantajille on nyt annettu parempia mahdollisuuksia nuorten työllistämiseen, Liski kiittelee.

Haasteena on kuitenkin, että avustuksia annetaan enemmän pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen kuin nuorten tukemiseen.

- Eli annetaan nuorten ensin jäädä pitkäaikaistyöttömiksi ja vasta sitten lähdetään tukemaan. Ennakolta ehkäiseminen olisi paljon kovempi juttu, Liski painottaa.

Työn hankkimisessa Liski korostaa verkostojen merkitystä. Jos kotoa ei ole saatavissa osaamista esimerkiksi työhön tai oppisopimukseen hakeutumiseen tai yrittäjäksi ryhtymiseen, niin tällaisia verkostoja tulisi käyttää.

- Kyllä viisaita aikuisia on olemassa, Liski vakuuttaa, ja viittaa esimerkiksi oppilaitoksiin ja asiantuntijaverkostoihin.

- Kunhan vain nuori muistaisi olla rohkeasti aktiivinen, ja hänellä olisi riittävän hyvä itsetunto uskaltaa tehdä niitä asioita, joita hän haluaa.

- Omia unelmia kohti kannattaa lähteä kulkemaan, Kaisa Liski vakuuttaa.

Teksti: Thorleif Johansson


YHTEYSTIEDOT

Punainen Sulka

Suomen Lions-liitto ry
Kirkonkyläntie 10
00700 Helsinki

KERÄYSLUPA

Manner-Suomi POL-2015-8675, voimassa 1.1.2016-31.12.2017, Poliisihallitus 29.10.2015. Ahvenanmaa ÅLR 2016/6382, voimassa 1.1.2017-31.12.2017, Ålands landskapsregering 7.9.2016.

Punainen Sulka keräyksen kautta kerätyt varat käytetään nuorisotyöhön.


PUNAINEN SULKA SOMESSA